Terug naar Toluca – WK Mexico 1986: de geheimen van een grote ploeg onthuld

12.50

ISBN 978-90-809676-6-3

Auteur: François Colin

Omvang: 336 pagina’s

Verschijningsvorm: hardback

Verschijndatum: augustus 2007

Categorie:

Beschrijving

Hoe het laatste grote Belgisch elftal vierde werd op het WK ’86 en in Mexico een internaat voor zwerfkinderen realiseerde.

Mexico 1986. De Rode Duivels groeien uit tot de sensatie van de wereldbeker en plaatsen zich bij de laatste vier. Tienduizenden mensen geven de Belgische ploeg een onvergetelijke ontvangst op de Brusselse Grote Markt. Een jaar later worden Guy Thys en Jean-Marie Pfaff door de vereniging van voetbalhistorici uitgeroepen tot respectievelijk trainer van het jaar en doelman van het jaar.
Het tornooi begint nochtans dramatisch voor de Belgische ploeg, die aan interne ruzies dreigt ten onder te gaan. De rebellie van de huidige bondscoach René Vandereycken, de problemen bij Anderlecht die de aanleiding vormden, Guy Thys die opdracht kreeg van bondsvoorzitter Louis Wouters om te verjongen en ‘de wraak van Montezuma’. Het echte verhaal wordt eindelijk blootgelegd aan de hand van gesprekken met bondsleiders, journalisten en de betrokken spelers.

De historische en heroïsche partij tegen de Sovjetunie brengt de ommekeer. Alleen Diego Maradona kan België van de wereldtitel houden. Of hebben de Rode Duivels op 180 minuten van de hoogste bekroning dé kans op eeuwige wereldroem laten liggen?
Terug naar Toluca mag letterlijk worden genomen. François Colin, die tijdens dit WK in het hotel van de spelers verbleef, slaapt opnieuw in het legendarische hotel Del Rey Inn, roept de jaren ’80 weer op, schetst het majestueuze decor en de cultuurschok die de Belgische internationals ondergaan. Hij bezoekt ook de Casa Hogar, het weeshuis dat de Rode Duivels twintig jaar geleden in Toluca uit de grond stampten.